Tájékoztatás az óvodai felvételekről a 2020/2021-es nevelési évre

DOC Tájékoztató

DOC Nyilatkozat óvodai beriratkozáshoz

Tájékoztató az óvodák nyitvatartásáról

 

Tisztelt Szülők!

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy az Egyesített Óvodában meghirdetett nyílt napok elmaradnak.

Szíves megértésüket köszönöm. 

 

PDF Intézményvezetői levél

Tisztelt Szülők!

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, ha a szülő elővigyázatosságból otthon szeretné tartani gyermekét a koronavírus terjedésének megelőzése miatt, akkor a mellékelt formanyomtatványon ezt kérelmezheti, a kitöltött dokumentumot a tagóvoda vezetőjéhez kell eljuttatni, a gyermek hiányzását ebben az esetben igazoltnak tekintjük.

 

PDF Intézményvezetői levél
DOCX Szülői kérelem

Kedves Szülők!

A jelenlegi helyzetre való tekintettel a következő rövid kis összefoglalót azért írjuk az Önök számára, hogy támpontokat, segítséget nyújtsunk ahhoz, hogy hogyan is lehetne beszélni a koronavírusról a gyermekekkel.

Azért is tartjuk ezt fontosnak, mert kell róla beszélgetnünk a gyermekünkkel, ugyanis mindent hallanak és érzékelik a feszültséget, a változást, a környezetükben lévő felnőttek szorongását, bizonytalanságát a kialakult helyzettel kapcsolatban.

Tehát fontos, hogy ne a gyermek feje felett történjen a kommunikáció abban a hitben, hogy biztos nem figyel, mert játszik, vagy nem érti. Pontosan érzékeli a feszültséget, bizonytalanságot. Ezért is most fokozottan kell feléjük a biztonságot, a támaszt sugározni, azt hogy minden rendben lesz, most kicsit jobban oda kell figyelni a kézmosásra, arra hogy tömegbe ne menjenek, de minden rendben lesz. Amennyiben olyan dolgokról szeretnének beszélgetni, ami felnőttekre vonatkozik, akkor bizonyosnak kell lenni arról, hogy a gyermekek ne legyenek ott. Ha ott vannak, akkor ügyelni kell arra, hogy őket se zárják ki a beszélgetésből és annyit említsünk a gyermeknek, amennyi elégséges, túl sok információval ne terheljük gyermekünket (pl. statisztikák, megbetegedések száma, prognózis stb.). Fontos, hogy szülőként engedjük kérdezni a gyermekünket, hogy ők is kifejezzék a bennük rejlő érzéseket, aggodalmat, kérdéseket. Azonban a kérdések megválaszolásakor ismét hangsúlyoznánk, hogy gyermeki nyelven történjen, és nem kell túlterhelni információkkal a gyermeket, de szükséges és joga van a gyermeknek is ahhoz, hogy tájékoztatást kapjon.

A gyermek játékában megjelenhet a koronavírus és a betegség témája. Ez helyénvaló, hiszen az óvodáskorú gyermek a játék során tudja csökkenteni feszültségét, feldolgozni az eseményeket. Akkor tud igazán gyermekének segíteni, ha felszínre kerülnek a számára ijesztő tartalmak.

Fontos elmagyarázni neki, hogy most jobban kell ügyelni a kézmosásra, orrfújásra, tisztaságra, mint korábban, és ez mind azért van, hogy ne betegedjünk meg, vigyázzunk magunk egészségére és másokéra is. Most a következő időben nem fog járni oviba, nem fog találkozni az óvodai társaival, többet lesznek otthon és ez mind azért, hogy vigyázzunk magunkra és másokra is! Fontos, hogy a pozitívumait az otthonlétnek igyekezzen a szülő hangsúlyozni (pl. hogy végre sok időt tölthetnek együtt, játszhatnak, kártyázhatnak, gyurmázhatnak stb.).

Fontos, hogy amennyire csak lehet a napi rutint, napirendet betartsák a megváltozott helyzetben is, illetve új napirendet alakítsanak ki együtt, a gyermekükkel közösen. Ugyanis ez ad biztonságot a gyermeknek.

Fontos az érzelmi biztonság fenntartása a továbbiakban is, ahogy eddig is tették, több időt töltsenek gyermekeikkel (meséljenek, beszélgessenek, játsszanak, „kuckózzanak” , bunkert építsenek), éreztessék, hogy vigyáznak rájuk, óvják őket, biztonságban vannak! Fontos, hogy a szülő is igyekezzen megőrizni a nyugalmát és higgadtságát, hiszen most neki kell támogatnia gyermekét érzelmileg elsősorban és biztonságot nyújtania ebben a helyzetben.

Amennyiben szülőként szeretne beszélgetni erről, akkor a következő időben telefonon, vagy email formájában kereshet bennünket, és igyekszünk támogatást nyújtani az elkövetkező időszakban is, ahogy eddig is tettük.

Az óvodapszichológusok:
Csernák Edina és Kórizs Tímea

Elérhetőségek:
Csernák Edina, óvodapszichológus
tel: +36 20 393 8373

Kórizs Tímea, óvodapszichológus
tel: +36 20 314 41 01

email: ovodapszichologia22ker@gmail.com
e-mail: csernak.edina.pszichologus@gmail.com

PDF Hogyan beszéljünk a koronavírusról gyermekünkkel?