1225 Budapest, Nagytétényi út 291. titkarsag@ovoda22.hu +36 1 207 1025

Mi a teendőm, ha éppen külföldön élünk vagy költözünk, ezért gyermekem nem kezdi meg Magyarországon az óvodai nevelést?

A hatályos jogszabályok értelmében 2020. január 1-jétől abban az esetben, ha az óvodaköteles gyermek (aki az adott év augusztus 31. napjáig betölti a 3. életévét) családjával éppen külföldön él, ezt a tényt az Oktatási Hivatal részére be kell jelenteni. A bejelentéshez használható űrlap elérhető az Oktatási Hivatal honlapján (www.oktatas.hu) a Köznevelés menüpont Külföldi távozás bejelentése pontjából vagy a https://www.oktatas.hu/kozneveles/kulfoldre_tavozas_bejelentese oldalról közvetlenül. 

  • Lehetőségük vagy Ügyfélkapus hitelesítéssel kitölteni az űrlapot, ebben az esetben az ügyintézés teljes mértékben elektronikusan történik, bejelentésének befogadásáról elektronikusan, Ügyfélkapu tárhelyén kap tájékoztatást.
  • Abban az esetben, ha nem rendelkezik Ügyfélkapu regisztrációval, úgy az elektronikusan kitöltött kérelem űrlap beküldését követően a rendszer által generált PDF dokumentumot ki kell nyomtatnia és – az aláírásával történő hitelesítést követően – postai úton be kell küldenie az űrlapon feltüntetett címre.

Az alábbi oldalon érhető el a bejelentéssel kapcsolatos tájékoztató és a bejelentéshez használandó elektronikus űrlap, amely az általános információk mellett tartalmazza a kérelmek benyújtásával kapcsolatos tudnivalókat:

Külföldre távozással kapcsolatos tájékoztató és a kérelem benyújtása

Amennyiben korábban az Oktatási Hivatal számára bejelentette, hogy gyermeke külföldön teljesíti óvodakötelezettségét, tankötelezettségét és ezt követően ismét Magyarország területén működő nevelési, oktatási intézménybe tér vissza, úgy kérjük, hogy használja bejelentéséhez a következő űrlapot:

Bejelentés óvodakötelezettségét / tankötelezettségét külföldön teljesítő gyermek, tanuló kötelezettsége teljesítésének Magyarországon történő folytatásáról

       Budapest, 2024. január 4.

                                                                       Orbán Judit Tímea s.k.                                                                                                         

                                                                           óvodaigazgató