Home » Hírek » Szüret a Tündérkert Tagóvodában

Szüret a Tündérkert Tagóvodában

Óvodánkban már hagyomány, hogy minden év őszén szüreti mulatsággal örvendeztetjük meg a gyermekeket. Szüreti témánk október elején egy hetes időtartamot ölelt fel.

Valamennyi nevelési területen megjelenítettük a szőlőt, a szürethez kapcsolódó témákat. A szőlő, a szüret jelen volt meséinkben, verseinkben, dalainkban, a gyerekek munkáival díszítettük óvodánkat: kicsinyeink gyurmából formáltak szőlőfürtöt, dugónyomatot készítettek, a nagyobbak rajzoltak, festettek, vágtak, ragasztottak, gesztenyéből szőlőfürtöt fűztek. Ezeket az alkotásokat óvodánkban közösen kiállítottuk – a szülők örömére. Körjátékoztunk, verseltünk, táncoltunk, a csoportokban folyt a szüreti játék, az óvodapedagógusok irányításával dalos- és mozgásos játékokat játszottak (szőlőszemhordás, madárijesztő öltöztetés) gyermekeink.

Később a szőlő feldolgozásának folyamatát ismerhették meg óvodásaink, igen aktívan részt vettek ebben a folyamatban: mindannyian 1-1 fürt szőlőt hoztak az óvodába, amit leszemezgettek, ledaráltak, préseltek, ezt követően megkóstolhatták munkájuk gyümölcsét, a mustot. Nagyon jó volt látni, hogy a gyermekek milyen érdeklődéssel, aktivitással fordultak a tevékenység felé. Megfigyeltek minden részletet, tájékozottan válaszoltak a kérdésekre, alig várták, hogy részt vehessenek a munkafolyamatokban.

Számunkra nagyon fontos nevelési és csoportkohéziós ereje van a közös programoknak. Már az előkészületek során kellemes várakozás, izgalom tölti el a gyerekeket, a szülők pedig szívesen, nagy örömmel támogatják kezdeményezéseinket. Mindig nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy óvodánkba járó gyermekeink tevékenyen vegyenek részt programjainkban, megtapasztalhassák a különböző témákhoz kapcsolódó folyamatokat, de amit a legfontosabbnak tartunk, hogy mindezt sok-sok játékkal körülölelve tegyék. Most is a játék, a mozgás, az aktív tevékenykedés erejével tettük a gyermekek számára emlékezetessé ezt a napot.

Bauer Monika

.

Ebben az évben az óvoda pedagógusai a számtalan dalos játék, sorverseny, és a szőlőpréselés mellett Kolompos koncerttel lepte meg a csemetéket. Az előadás költségeit egy korábban megnyert közművelődési pályázattal fedeztük. Eredeti terveink szerint a szülőkkel együtt, az udvaron tartottuk volna mulatságunkat, viszont az esős időjárás miatt át kellett szerveznünk programunkat. Végül két óvodai csoport összenyitásával teremtettünk elegendő helyet a műsorhoz, melyet sajnos a szülők részvétele nélkül kellett megtartanunk. A gyermekek izgatottan várták a délutáni koncertet, ami megkoronázta szüreti hetünket. Az elhangzott dalokat nagyrészt a gyermekek is ismerték, így közösen tudták énekelni az együttessel, melyet gyakran mozgással is kísértek. Az előadók rendkívül szórakoztatóak és humorosak voltak, óvodásaink hangos kacagással és tapssal jutalmazták őket. A koncert tökéletes fénypontja volt szüreti mulatságunknak, mely felejthetetlen élménnyel gazdagította a gyermekeket.

Soha Eszter

Képek: Szüret 2016   

P1070666b

 

Kolompos együttes koncertje a Tündérkert óvodában

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.