Home » Hírek » A Magyar Parasport Napja óvodánkban

A Magyar Parasport Napja óvodánkban

A Magyar Parasport Napját 2018 óta ünnepeljünk hazánkban, minden év február 22-én.

Az országos szintű eseményt a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) immár 4. alkalommal szervezte meg. „LÉLEKMOZGATÓ” elnevezésű programjukra óvodák és iskolák valamint önkormányzatok egyaránt jelentkezhetnek, melynek keretében a parasportok, a parasportolók és a fogyatékossággal élők témájával ismerkedhetnek a részt vevők.
Ebben az évben a Maci tagóvoda is csatlakozott a felhíváshoz, ezzel is erősítve a gyermekekben a befogadó, elfogadó szemléletmódot, az együttérzést, a szolidaritást.

Óvodánk minden csoportja aktívan vett részt a programon. Előző héten ötletbörzét tartottunk az óvodapedagógusok – pedagógiai asszisztensek között,  megbeszéltük, melyek azok a játékos tevékenységek, amelyek segítségével közelebb hozhatnánk a gyermekekhez a témát. Az érzékenyítő beszélgetésen, kisfilmeken kívül olyan tartalmakkal készültünk, melyeken keresztül meg is tapasztalhatták, milyen érzés lehet azoknak, akik valamilyen fogyatékossággal élnek együtt. A legkisebbek bekötött szemmel válogattak gyümölcsök között, majd tapintás után meg is kellett nevezniük azt. Kipróbálták azt is, milyen, amikor „vakon” egy társukra hagyatkozva kell eljutniuk egyik helyről a másikra. A nagyobbak már mozgásos tevékenységek által is ismerkedtek a számukra új szituációval: póló alá dugott kezekkel próbálták ki a hossztengely körüli gurulást, vagy ülve végezték a labdajátékokat.
A felsoroltakon kívül nagy segítségünkre volt az MPB és a FODISZ által kiadott ötletgyűjtemény is, melyekre szintén támaszkodtunk a szervezés során.

A gyermekek eleinte kissé félve, de az idő múlásával egyre bátrabban vettek részt a tevékenységekben. Nagy kihívást jelentettek számukra az ismeretlen helyzetek, de a megváltozott körülmények ellenére is örömmel próbálkoztak. Élményekkel teli napot zártunk és örömmel láttuk gyermekeink toleráns, elfogadó magatartását, hozzáállását. Bízunk benne, hogy ez a szemléletmód a későbbiekben se változik meg bennük.

Vak-vezetés      Labdajáték ülve

dav

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.