Home » Hírek » Mesehét a Tündérkert óvodában

Mesehét a Tündérkert óvodában

Óvodánkban két hétből álló mese-programot szerveztünk.

A sok ismert meséből minden csoport a gyermekekkel közösen kiválasztott egyet-egyet, amit sokoldalúan feldolgoztak. Beszélgettek a történetről, a szereplők jellemeiről, a mese tanulságáról…, hozzáillő verset, mondókát mondogattak, gyermekdalokat énekeltek. Az óvodások egy idő után már önállóan meséltek. Többször eljátszották a történeteket, mely során a gyerekek maguk választhatták ki a nekik tetsző szerepeket, jelmezeket, kellékeket.

Nevelőmunkánk részeként fontosnak tartjuk a mesélést, bábozást, dramatizálást, hiszen a gyermekek személyiségfejlődésének alapvető eszköze. Fejleszti a gyermekek érzelmi, akarati életét, önbizalmat, bátorságot ad.

Fontos számunkra, hogy folyamatosan bővítsük kelléktárunkat. Ehhez kapott óvodánk támogatást a Budafok-Tétény Bp. XXII. k. Önkormányzata által meghirdetett Közművelődési pályázaton. Eszköztárunk bővítésére a BabuArt Alkotóműhely fejbábjai közül választottunk, amelyek magas minőségűek, tartósak, igényesen elkészítettek, esztétikusak, vonzóak a gyermekek számára. Ezeket használtuk fel a mesék előadásához.

A Mesenapon mindegyik csoport eljátszotta egymásnak a választott meséjét. Gyermekeink napokon át nagy izgalommal készültek, végül örömmel nézték egymás előadását.

A program során – és az eltelt félév folyamán is – óvodapedagógusaink a Japánból eredő és igen népszerű – szintén a pályázaton nyert összeg egy részéből vásárolt – Kamishibai Papírszínházzal is meséltek a gyermekeknek, mely sajátossága, hogy a mesekönyveket színházzá alakítja. 24 mese képsorozatot vásároltunk, valamint minden csoportnak egy színház-fakeretet. A gyermekek azóta is önfeledt örömmel hallgatják ezeket a meséket, nézik pedagógusaink színes előadásait.

A „Mesehét” program befejező részeként a gyermekek óvodai színházi előadáson vettek részt, valamint a kerületi Klauzál Gábor Budafok-Tétény Művelődési Központba visszük őket meseelőadásra. Fontosnak tartjuk azt is, hogy a gyermekeket külső színházba is eljuttassuk, ezzel is törekszünk a meseelőadás és a színház megszerettetésére, a színvonalas, igényes élmények biztosítására.

A mesehéttel és a programmal célunk volt a gyermekek mindennapi óvodai életét színesebbé és gazdagabbá tenni, mely sikerült is, hiszen az izgalommal teli arcok ezt bizonyították.

Hart Zsuzsanna     

Budafok-Tétény   hírek
Képek: Mesenap

P1040110a

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.