Home » Hírek » Martonvásárra kirándultak nagycsoportosaink

Martonvásárra kirándultak nagycsoportosaink

Idén nagycsoportosaink búcsú kirándulását Martonvásárra szerveztük. Itt található az Óvodatörténeti múzeum, mely különleges kiállításával nagy élményt jelentett gyermekeink számára.

Óvodásaink nagyon élvezték a vonat utat, mely környezeti nevelésünk részeként, közlekedési tapasztalatszerzésként épült be a kirándulásba.

Az óvodamúzeumban megcsodálhatták a több mint száz éves játékokat, kíváncsian nézegették, a látogatás végén el is mondták, kinek mi tetszett, mely játékot fogadná el. Külön érdekesség volt számukra, hogy felfedezték a mai játékok elődeit: kismotort fából, biciklit, babakocsit, babákat, játékvárat katonákkal, fakardot, fapuskát, babaházat babakonyhával… A fiúk egyik legérdekesebb felfedezése a fából készült ős-Peonza pörgettyű volt.
A tárlatvezető mesélt a régi gazdag és szegény gyermekek mindennapjairól, az akkori óvodai életről.
Az előtérben régi játékokat is kipróbálhattak óvodásaink: karikadobót, lépegetőt, játékkörhintát, tologatós játékokat (doboló bohócot, csattogós szárnyú lepkét).

A múzeumlátogatás után a Brunszvik-kastély parkja kínált remek kirándulási lehetőséget. Körbejártuk a hatalmas területet, megcsodáltuk a szép tavat, átsétáltunk a hídon, felfedeztük az árnyas sziget különleges fáit, növényeit. A gyerekek rácsodálkoztak a mocsárciprus puha, selymes tűleveleire, apró, gömbölyű, még zöld tobozaira és a földből kiemelkedő furcsa légzőgyökereire. Csalogatták őket az öreg platánfák óriási levelei, néhány különleges földig érő lomkoronájú fa alá elbújtak, el is nevezték sátor-fának.

A természetjárás után nem maradhatott el a kötetlen, szabad játék. A nagy tér, az óriási füves rét jó lehetőséget ad szaladgálásra, mozgásos játékokra.

Nagyon élménydús, vidám napot töltöttünk itt, reméljük, megmarad gyermekeink emlékezetében az óvodás évek lezárásaként.

Hart Zsuzsanna

Képek: Martonvásár, kirándulás 2016

 

_DSC0949y

 

Martonvásár

Idősebb korompai Brunszvik Antal Mária Terézia királynőtől kapta a grófi címet és a martonvásári birtokot. Halála után, 1783-ban gyermekei között szétosztották birtokait, Martonvásár Antalé lett, ahol később fia, Ferenc építette fel a Brunszvik-kastélyt. Virágzó gazdaságot, a kastély köré gyönyörű parkot teremtett. A park területén kis tó áll, közepén szigettel, hatalmas árnyat adó fákkal.

Ferenc testvére, Brunszvik Teréz az angol óvodák megismerése után nyitotta meg 1828 június 1-jén édesanyja budai házában az első óvodát – korabeli nevén kisdedóvót – Angyalkert név alatt.

„Ezt, majd a következő intézeteket is a maga vagyonából hozta létre, és a későbbiekben majdnem mindenét eladta a nemes célért. … Brunszvik Teréz intézetének újdonsága az is, hogy míg korábban csak a 6-7 évesnél idősebb gyermekek szervezett nevelésére gondoltak, ő ráirányította a figyelmet a kisebb gyermekekre és azok különleges igényeire.”

„Az óvodákat elsősorban erkölcsépítő, a jóra vezető, a képességeket kibontakozni segítő intézményeknek szánta.”

„A kisdedóvók (…) nem voltak teljesen a mai értelemben vett óvodák, hanem több vonásukban inkább kisgyermekiskolákra hasonlítottak. Pestalozzi didaktikai elveinek szellemében elemi oktatás is folyt a szemléltetés széles körű felhasználásával, és emellett az éneknek, a muzsikálásnak is megvolt a maga kiemelt szerepe.”

www.ujakropolisz.hu

1995-ben nyílt meg Martonvásáron az ország első óvodatörténeti kiállítása.

„A kiállítás Brunszvik Teréz 1828-ban Budán megnyitott első magyar és egyben első közép-európai kisdedóvodájától az 1950-60-as évek napközi-otthonos óvodájáig mutatja be a magyar óvodaügyet, végigkövethetjük a főbb pedagógiai irányzatokat, korabeli tárgyakon, dokumentumokon, és a gyermeklét legfontosabb eszközein, a játékokon keresztül, enteriőrökkel színesítve. … “

www.ovodamuzeum.hu

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.