Home » Hírek » Ballagás – elbúcsúztak iskolába készülő gyermekeink

Ballagás – elbúcsúztak iskolába készülő gyermekeink

„…Búzavirág, pipacs, láncfű marad még a réten,
búcsúzom az óvodától, hadd búcsúzzam szépen”

_2

Izgatottan készültünk mindannyian a nagy napra, gyermekeink örömmel, könnyen tanulták a verseket, énekeket, táncokat, hiszen már nagyok, érettek, iskolába mennek. Együtt számoltuk a napokat, és vártuk a közelgő ünnepséget.

Az utolsó napokban sokat beszélgettünk, felelevenítettük az eltelt éveket, közös emlékeinket, játékokat, meséket, dalokat, tornát, óvodai programjainkat, kirándulásokat… Az óvodába-szokás sírós első napjait, a cumizós, óriásplüssös délutáni pihenőket, a babaszobai főzőcskézéseket, első sétáinkat… Hogyan öltözködtek, mennyi mindenben kellett segítenünk… De beszélgettünk arról is sokat, mi vár rájuk az iskolában, mi lesz másképp. Áhítattal hallgattak bennünket, érzik, nem sok időt töltünk már együtt.

Megható volt számunkra, hogy milyen sokan eljöttek ballagó gyermekeinket megünnepelni.
Öröm volt látni a ragyogó, elégedett arcocskákat búcsúzó műsorunk végén. Boldogan nézegették, mit rejt a tarisznya.
A ballagó tarisznya jelkép, jelképe annak, hogy aki indul, annak fel kell készülni az útra, magával kell vinnie fontos dolgokat. A pogácsa a mindennapi betevő falatot jelképezi, mi „óvodások” összekapcsoljuk a magyar népmesék vándorútra kelő szegénylegényével, aki hamuba sült pogácsát vitt magával útjára. A nagyoknak földet raknak bele, hogy bárhol gyökeret tudjanak ereszteni – mi ezt az óvodai homokkal helyettesítjük, emlékként. Só azért kerül a tarisznyába, hogy az elballagók élete ne legyen szürke, ízetlen, a só megízesíti további életüket. A pénzérmét pedig azért kapják, hogy soha ne kelljen szűkölködniük. Az óvoda fényképe azért fontos, hogy emlékezzenek arra a helyre, ahol elkezdődött ismereteik alapozása.

Természetesen óvodásaink ballagó-ajándékai között nem maradhat el a füzet, órarend, ceruza és radír – az első iskolai felszerelés.

A ballagás egyik fontos része a lufik felengedése. Az égbe törekvő, színpompás lufik csoportja jelképezi az óvodából elmenő gyermekeket. A sok színes lufi olyan, mint amilyen színes az óvodás gyerekek csoportja, mindegyik más, egyéni értéket hordoz.
A léggömbök együtt lebegnek a levegőben, ám ha elengedjük őket, nagy erővel törnek a magasba. Számunkra az elballagó gyermekeket jelképezi, akik utat törnek a világba.

Kedves Teknős és Aranyhalacska nagycsoportosok! Örömteli iskolás évek várnak rátok, tanuljatok nagy kedvvel, szorgalmasan, legyetek büszkék. Reméljük, sokáig viszitek szívetekben az óvodás éveket, gondoljatok néha ránk, és látogassatok meg bennünket, visszavárunk titeket!

Szeretettel a búcsúzó óvónénik és dadus nénik.

„…Mint a fűben a madár, körülnéz, és messze száll.”

Hart Zsuzsanna

Képek: Évzáró-ballagás 2016

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.