Home » Hírek » Föld napja – az Állatkertbe kirándultak óvodásaink

Föld napja – az Állatkertbe kirándultak óvodásaink

Föld napi természetünnepünk részeként az Állatkertbe kirándultunk – a kicsik félnapra, a nagycsoportosok egész napra.

Óvodás gyermekeinkkel közvetlen tapasztalás útján ismertetjük meg környezetünket. Fontos számunkra, hogy megszeressék a természetet, felfigyeljenek a természet szépségeire, alapvető értékként épüljön be személyiségükbe a növény- és állatvilág iránti érdeklődés. Lényegesnek tartjuk azt is, hogy megismerjék közvetlen környezetünk állatai mellet az idegen tájakon élő állatokat is, valamint hazánk jellegzetes növényvilágát, amelyre a budapesti állatkert remek lehetőséget biztosít.

Kiscsoportosaink is ellátogattak az Állatkertbe, így nem csak képeken láthatják a nagyvadakat, megismerhették élőben azokat. A nagyobbakat már a különböző égtájak jellegzetes állatai és a különlegesebb állatok érdeklik. A gyermekekkel együtt önfeledten figyeltük mi is a számos újonnan született állatkölyköt, a kiselefántot, az orángutánt, a gorillákat, a vadkutyákat, a kis zsiráfokat…

Sokat beszélgetünk az élőlényekről, az állatok közel állnak a gyerekekhez, nagy élményt jelentett számukra a megújult Állatkert, az otthonos, természetes élőhelyükhöz hasonló környezetben élénkebben mozgó állatok odacsalogatták gyermekeinket a kifutókhoz, sokáig figyelték, hogyan mozognak, hogyan viselkednek az állatok, az üvegekhez, ketrecekhez tapadva szívták magukba a látott élményt.

Mivel a meteorológia esőt jelezett, így terveztük, hogy bemegyünk az Állatkerti játszóházba. Ez a program fénypontja volt a napnak, a mozgás, ügyesség, kihívás rendkívül vonzza őket. A játszóház nagyon színvonalas és sokféle játéklehetőséggel kínálta meg a gyerekeket. A játéktér különböző egységekre van osztva, hogy a gyermekek könnyen kiigazodjanak. Jellegzetes állatkerti nevük volt a helyeknek: PecáZOO – ahol halat lehet fogni –, itt nagyon sok időt töltöttek el, tetszett nekik az igazi víz, közeli élmény előzte ezt meg, hiszen Víz napján is horgásztak.

A csendesebb gyerekeknek a TársasoZOO is tetszett a sok-sok társasjátékkal, de a mozgás jobban vonzotta őket, így hamar birtokba vették a MászókáZOO-t – aminek a tetejéről jól belátható a teljes játszóház – és az UgrándoZOO-t, a légvárat is.

Hamar felfedezték a lányok a JátszadoZOO-t a kiskonyhával és zöldségbolttal, élénk szerepjáték alakult ki, főztek, etettek minket, nagyon élvezték.

A fiúkat a mozgásigényük kielégítése után teljes mértékben lekötötte a PlaymobiloZOO – sok-sok Playmobil figurával különböző témakörökben és a VonatoZOO – favonatokkal és mini terepasztallal.

Hart Zsuzsanna 

Képek: Állatkerti kirándulás

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.