Home » Hírek » Vízkereszt: a Budafoki Szent Lipót templomba látogattunk

Vízkereszt: a Budafoki Szent Lipót templomba látogattunk

_DSC0129a

.

A nagycsoportosokkal január első hetén elsétáltunk a közeli Szent Lipót templomba, megnéztük a Betlehemi jászolt. Mivel Karácsonykor a nagyok közelebbről ismerkedtek a betlehemi történettel, amit el is játszottak, úgy gondoltuk, lássanak ilyet. Érdekes történetet hallgattak meg óvodásaink a napkeleti bölcsekről. A keresztény hagyományokhoz híven ekkor teszik ki a három király szobrát, mivel január 6. Vízkereszt, avagy a háromkirályok, másképpen a napkeleti bölcsek ünnepe.

Ez a templomlátogatás nagyon felkeltette a gyerekek érdeklődését, csendben figyelték a falakra festett angyalokat, élvezték a különleges, nem mindennapi környezetet. Örömmel ismerték fel a jászolban a történet szereplőit: Máriát, Józsefet, a kis Jézust, a pásztorokat és a királyokat.

Vízkereszt jelentése a napkeleti bölcsek érkezésének ünneplése. Máté evangéliuma szerint a betlehemi csillag vezette őket keletről Júdeába, Betlehemben meg is találták a kisdedet, akinek aranyat, tömjént és mirhát ajándékoztak. A hagyomány szerint hárman voltak, a 8. században élt Beda Venerabilis említi a nevüket: Caspar, Melchior, Balthasar – azaz Gáspár, Menyhért, Boldizsár.

Az ünnephez kapcsolódó népszokások szerint Vízkereszt napján szokás volt a szentelt víz hazavitele, amelynek gyógyító hatást tulajdonítottak. A vízkereszti népszokásokból mára csak annyi maradt meg, hogy ekkor szedik le a karácsonyfát. Vízkereszt a karácsonyi ünnepkör zárónapja, utána kezdődik a farsangi időszak.

Hart Zsuzsanna

Képek: Vízkereszt – séta a budafoki templomba

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.