Home » Hírek » Színház az óvodában

Színház az óvodában

Fontos számunkra, hogy értéket közvetítsünk gyermekeink számára.
Óvodánkban a Batyu színház és a Majorka színház meséjét láthatták a gyerekek.

Célunk az olyan irodalmi, esztétikai élménynyújtás, amellyel biztosítjuk óvodás gyermekeink érzelmi, erkölcsi fejlődését.
Ezt figyelembe véve választjuk, hívjuk óvodánkba a számtalan gyermekszínház kínálatából színházművészeti és gyermekirodalmi szempontból is az igényes gyermekszínházi előadást kínáló társulatokat.
Különösen fontos ez a gyermekeknek szóló előadások tekintetében, hiszen a gyermek nyitott a világra, nekünk, pedagógusoknak felelősségünk, hogy mit kínálunk számukra.

Igen fontos a gyermekek színházi nevelésében betöltött szerepük ezeknek a kis színházaknak, az igényes eszközök, bábok, a háttér, az igényes előadás, melyben a verbalitáson túl a zene, ének, a látvány is meghatározó szerepet kap.
Lényeges eleme az is, hogy a gyermekek szereplővé válhatnak, szinte minden mese-előadásban alkalom nyílik az óvodások szereplésére is egy-egy jelenetben.

A Batyu színház „A mesélő vasaló” c. előadása a gyermekek számára négy, már ismert mesét tartalmaz:

Zelk Zoltán: A három nyúl
Csukás István: Sün Balázs
Kormos István: Mese Csirió mókuskáról
Móricz Zsigmond: Török és a tehenek

Különlegessége, hogy a mese szereplői használati tárgyakból készültek: harisnyából a nyúl, zokniból a mókus, keféből a sündisznó, cipőből a róka és a farkas…

 

A Majorka színház „Angyalka” c. meséje egy rosszcsont angyalról szól, aki a nagy sürgés-forgásban, az angyalok karácsonyi készülődése közepén inkább lustálkodott, és megevett egy fél zsák szaloncukrot. Ezért Szent Péter leküldi a Földre, hogy cselekedjen valami jót, csak így mehet vissza a Mennybe. Az angyal találkozik a Földön egy kisfiúval, kalandjuk mindkettőjüknek a csoda élményét adja, hiszen nem minden nap találkozik az ember egy angyallal, s az angyal egy emberrel.

Hart Zsuzsanna

Képek: Batyu színház

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.