Home » Hírek » Solymászbemutató a Tündérkert tagóvodában

Solymászbemutató a Tündérkert tagóvodában

 

Október 4. az Állatok Világnapja. A Tündérkert tagóvodában évek óta hagyomány a gyermekek számára emlékezetessé tenni ezt a napot, az élőlényekhez való kötődés megerősítéseként. Egy őszi, októberi délelőttön nagyon különleges programot kínáltunk óvodásainknak. A Tündérkert tagóvoda alapítványa, a Figyelj Ránk Alapítvány sikeres környezetvédelmi pályázatának köszönhetően lehetőségünk nyílt egy különleges ragadozómadár-bemutatót szervezni a gyerekeknek.

Gasztonyi Dániel solymász családi vállalkozása a vadmadarak nevelése, betanítása, tenyésztése és bemutatók tartása. 8-10 madarat hozott a bemutatóra, kis- és nagytestű baglyokat, ölyvet, héját, sólymot.

Az óvoda dombos, fás udvara remek helyszínt biztosított a programnak.
A gyermekek különféle ragadozó madarakat csodálhattak meg testközelből, megfigyelhették őket akció közben. Látták, hogyan vadászik a bagoly, hogyan ragadja el áldozatát és óvja ellenségeitől a sólyom. Csodálattal figyelték a szirti sas méretét, repülését.
A gyerekek ámulattal nézték ezeket a madarakat, izgatottan figyelték őket vadászat közben, és akkor sem ijedtek meg, amikor pár centivel a fejük felett repültek el a baglyok.
Az élő ragadozó madarakat megsimogathatták, a kezükre is ültethették őket.
A program végén bagolysimogatásra is maradt idő.

Ez az élmény gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt nagyon izgalmas, élvezetes volt. Sikerült a természet egy darabját, az állatvilág „repülőit” olyan közel hozni a gyermekekhez, amennyire csak lehet!

Dániel szerint: „A vadon élő állatok védelmére való tanítást már gyermekeknél el kell kezdeni. Ez az alapköve egy a bolygónkra és élőlényeire jobban vigyázó generációnak! A tanítás és a solymászat rokonok… Mindkettőhöz idő, hozzáértés, pozitív megerősítés és végtelen türelem szükséges.”
Örömükre szolgál, hogy ők is hozzájárultak a gyermekek változatos ismeret- és tapasztalatszerzéséhez.
A délelőtt folyamán jól látszott, hogy olyan szeretettel foglalkoznak madaraikkal, amilyen szeretettel nevelgetjük mi is a Tündérkert óvodában az óvodás gyermekeket.

Hart Zsuzsanna

Képek: Solymászbemutató

_DSC0298b

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.